SEMINAR ORGANISEREN? GEBRUIK DEZE CHECKLIST!
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een seminar te bezoeken. Tijdens een seminar luistert men naar een of meerdere presentaties die ervoor kunnen zorgen dat men meer te weten komt over een bepaald onderwerp. Het is dan ook niet gek dat veel mensen ervoor kiezen om het personeel regelmatig een seminar te laten volgen. Mocht hier weinig tijd voor zijn, dan is er vaak ook de mogelijkheid om een online seminar te bezoeken. Bent u bezig met het organiseren van een seminar? Dan zijn er een hoop dingen die er geregeld moeten worden. Onderstaand hebben wij een checklist voor u opgesteld voor het organiseren van een seminar. Met behulp van deze checklist is de kans erg klein dat u bepaalde zaken vergeet.
Wat is het doel van de seminar?
Mocht u bezig zijn met het organiseren van een seminar, bedenk dan eerst goed wat het doel van de seminar is. Wat wilt u de mensen bijbrengen en hoe gaat u dit doen? Heeft u zelf voldoende kennis of is het verstandig om meerdere experts uit te nodigen? Mocht u ervoor kiezen om meerdere experts uit te nodigen, verdiept u zich dan eerst goed in deze experts. De presentaties zullen goed op elkaar aan moeten sluiten, deze zullen elkaar absoluut niet tegen mogen spreken. Er zal een duidelijke lijn terug te zien moeten zijn in het verhaal en als eindverantwoordelijke zult u daarvoor moeten zorgen.
Wat is de doelgroep?
Inmiddels heeft u bepaald wat het doel van de seminar is, wat de onderwerpen zijn en wie hun verhaal gaan doen. De volgende stap op de checklist is het bepalen van de doelgroep. Voor welke mensen is de seminar interessant en hoe gaat u deze doelgroep bereiken? Kiest u voor social media om deze doelgroep te bereiken of heeft u een andere tactiek in gedachten. Mocht u een zeer jonge doelgroep aan willen spreken, dan zou het een goed idee kunnen zijn om social media zoals Instagram in te schakelen.
Online of offline?
Anno 2019 maakt vrijwel iedereen gebruik van het internet. Dit heeft er ook voor gezorgd dat online seminars erg populair zijn. Zo zijn er veel aanbieders die ervoor kiezen om de seminars volledig online te doen. Mocht u hier ook over nadenken, dan is het verstandig om deze alinea eens grondig door te lezen. Het geven van een online seminar biedt zowel voor als nadelen. Het grootste voordeel van het organiseren van een online seminar is natuurlijk het bereik. Er kunnen ontzettend veel mensen meekijken omdat er geen locatie afgehuurd hoeft te worden. Dit kan financieel gezien een verstandige keuze zijn. Hoe meer mensen de seminar volgen, hoe meer geld er binnen zal komen. Buiten dat bespaart u dus geld omdat er geen locatie afgehuurd hoeft te worden.
Bovenstaand vindt u dus een aantal voordelen over de online seminar. Echter zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan het geven van een online seminar. Zo is er veel minder interactie tussen spreker en luisteraar. Het vragen van stellen is moeilijker en misschien is het overbrengen van een bepaalde boodschap lastig. Buiten dat zijn er ook veel mooie locaties die indruk maken op de gasten. Denk hier van te voren dan ook goed over na.
Het vinden van sponsoren
Weet u inmiddels wanneer, met wie, voor wie en op welke locatie u de seminar gaat geven? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar sponsoren. Dit zult u absoluut niet mogen vergeten want dit kan voor veel inkomsten zorgen. Bepaal daarom van te voren goed welke type sponsoren relevant zijn. Begin met brainstormen en stel uiteindelijk een lijst samen van sponsoren waar u echt wat aan heeft. Vervolgens is het tijd om de sponsoren te benaderen, dit kunt u zowel per mail als per telefoon doen.
Feedback
Heeft de seminar inmiddels plaatsgevonden? Dan is het absoluut verstandig om op zoek te gaan naar feedback. Zo zou u ervoor kunnen kiezen om de deelnemers vrijwillig een enquête in te laten vullen. Mocht u bijvoorbeeld een lijst met e-mailadressen hebben, dan kunt u deze enquête per mail versturen. Feedback is erg belangrijk, zo weet u precies wat er goed is gegaan en wat er de volgende keer beter zal moeten. Kortom, een zeer belangrijk leermoment dat zeker niet vergeten mag worden.