E-mail contact@dock3.be Phone +32 3 295 54 65 Facebook Facebook Facebook
Offerte
Offerte E-mail Phone

Teambuilding activiteiten: de een wordt er direct enthousiast van, de ander gruwelt van het idee. Dat laatste heeft vaak te maken met de organisatie van zo’n activiteit. Want wat moet je organiseren? Waar wordt het hele team enthousiast van? Goede teambuilding activiteiten zorgen voor meer verbinding, een hechter team en nog betere resultaten en een fijnere sfeer op de werkvloer. Maar wat zijn nu goede teambuilding activiteiten? Als ervaringsspecialisten geven wij van DOCK 3 je enkele tips.

Het belang van teambuilding activiteiten

Elke bedrijf of elke organisatie doet er verstandig aan eens in de zoveel tijd prikkelende teambuilding activiteiten te organiseren. Dit kent alleen maar voordelen. Dagelijks werk je met je collega’s, maar wie zijn die collega’s nu eigenlijk? Je kent elkaar op het werk, maar waarschijnlijk niet privé. Nu is het echt niet zo dat je met al jouw collega’s bevriend moet zijn en de deur bij elkaar plat moet lopen, maar het is wel heel erg leuk en leerzaam om elkaar beter te leren kennen. De dynamiek binnen het team en het onderlinge begrip zullen absoluut toenemen. Die ene collega die je bijna nooit spreekt, blijkt een hartstikke leuk mens te zijn en die andere collega van wie je dacht dat jullie weinig gemeen hadden, blijkt dezelfde hobby als jij te hebben.

Teambuilding is dus goed voor de sfeer in het team. Het zal de sfeer op de werkvloer ten goede komen, maar teambuilding activiteiten kennen ook nog een ander aspect: de samenwerking en prestaties van het team verbeteren. Dit gebeurt vaak aan de hand van opdrachten en activiteiten met een combinatie van vermaak, uitdaging, probleemoplossing en een competitie-element. Hoe bedenk je nu zulke activiteiten?

Bedenk wat bij jouw team past

Teambuilding activiteiten komen in zeer veel verschillende vormen. Het ene team is gebaat bij veel praten, het andere team gaat liever voor een adrenalinekick. De eerste stap naar een geslaagde teamactiviteit is weten wat bij jouw team past. Probeer altijd activiteiten te bedenken waar iedereen uit jouw team volwaardig aan mee kan doen. Zijn er bijvoorbeeld mensen in jouw team aanwezig die slecht ter been zijn, dan heeft het weinig zin om aan de teamgeest te werken tijdens een survivaltocht in de Ardennen. Heb jij de nobele taak om de activiteiten te bedenken, ga dan niet te solistisch te werk: vraag gerust aan collega’s wat hen een goede activiteit lijkt (en wat niet).

Zorg ervoor dat het team ook echt aan bod komt

Er zijn tal van activiteiten te bedenken die iedereen waanzinnig leuk vindt, maar verlies het doel van de activiteiten niet uit het oog. Uiteraard mag er plezier worden gemaakt, maar aan het einde van de dag is het ook de bedoeling dat jullie als een hechter team huiswaarts keren en dat jullie op de werkvloer profiteren van een betere samenwerking, meer onderling begrip en meer kennis van elkaar. Combineer dus het nuttige met het aangename. Goede teambuilding activiteiten mogen best wat vragen van de groep. Er mag gewerkt en nagedacht worden. Juist onder uitdagende omstandigheden komen mensen nader tot elkaar.

Stem de activiteiten af op de doelen

Bij het kiezen van de activiteit(en) is het altijd goed om het uiteindelijke doel in ogenschouw te nemen. Wil je dat teamleden elkaar beter leren kennen, dan is het misschien niet handig om een hele dag fysieke activiteiten te gaan doen, maar kun je beter kiezen voor enkele activiteiten waarin praten centraal staat. Wil je de samenwerking in het team verbeteren, kijk dan naar uitdagende activiteiten waarin in groepsverband problemen moeten worden opgelost.

Zelf organiseren of uitbesteden?

Natuurlijk kun je teambuilding activiteiten zelf organiseren. Er moet dan wel echter iemand in de organisatie aanwezig zijn die begrijpt wat hierbij komt kijken. Iemand met gevoel om de juiste activiteit te kiezen bij de behoeften die er zijn. Diegene moet dan natuurlijk ook nog de tijd en de zin hebben om de organisatie op zich te nemen… Daarom kun je het organiseren van teambuilding activiteiten ook uitbesteden. Wij helpen jou en jouw organisatie bij het bedenken en organiseren van de perfecte activiteiten. Onze organisatie beschikt over jarenlange ervaring en kent de juiste activiteiten voor elk team. Vertel ons wat je wensen zijn en wij kijken samen naar de mogelijkheden om een leuke, uitdagende en leerzame dag of avond neer te zetten. Ons evenementencentrum biedt hiervoor tal van mogelijkheden, maar wij helpen net zo graag bij het organiseren van activiteiten buiten of op een andere locatie.

Graag helpt DOCK 3 met het organiseren van een succesvol event. Wij hebben een locatie anders dan anderen, met veel ‘in house’ oplossingen. Met ons gedreven team dat jarenlang ervaring heeft in het organiseren van events, denken wij graag met je mee. Met onze professionele en klantgerichte aanpak zullen wij samen met jou, jouw doelstellingen waarmaken. Graag verwijzen wij naar bedrijven die in onze polyvalente zalen jou voor zijn geweest in het geven van: bedrijfsfeesten, productlanceringen, personeelsfeesten en zakelijke diners. Lees hier hun ervaringen.

Meer informatie of een afspraak maken? Neem vandaag nog contact met ons op.